(Română) Cazuri medicale

Fundaţia Saturn s-a dedicat încă de la înfiinţare atât rezolvării sau ameliorării unor cazuri medicale grave cât şi îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei.

Fundaţia Saturn se implică în sprijinirea actului medical, îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei fiind unul dintre obiectivele centrale ale preocupării fondatorilor şi susţinătorilor săi.

Pentru aceasta, Fundaţia Saturn utilizează atât instrumente de acţiune directă cât şi indirectă:

Implicarea directă a Fundaţiei Saturn în rezolvarea cazurilor medicale grave a condus la acordarea de ajutoare de urgenţă pentru tratamente, intervenţii chirurgicale, transplanturi, implanturi, transportul persoanelor invalide sau fără posibilităţi financiare la clinici sau spitale din ţară şi din străinătate.

Implicarea indirectă a Fundaţiei Saturn în proiecte care să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei se materializează în

  • campanii de donare de sânge, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie de Sânge Constanţa

  • donaţii în materiale de construcţie

  • donaţii de materiale sanitare

  • proiecte de renovare şi dotare a cabinetelor medicale sau a dispensarelor din mediul rural

Fundaţia Saturn îşi canalizează eforturile pentru a ajuta indirect la rezolvarea cazurilor medicale grave în speranţa că eforturile umane şi financiare depuse se vor concretiza în creşterea calităţii actului medical şi al numărului de beneficiari ai serviciilor medicale.

Fundaţia Saturn, programul dedicat rezolvării unor cazuri medicale grave

Obiective:

Fundaţia Saturn se implică direct în rezolvarea cazurilor medicale grave.

Acest angajament al Fundaţiei a condus la acordarea de ajutoare de urgenţă pentru tratamente, intervenţii chirurgicale, transplanturi, implanturi, transportul persoanelor invalide sau fără posibilităţi financiare la clinici sau spitale din ţară şi din străinătate.

Beneficiari direcţi ai donaţiilor:

Arghirescu Adriana, 52 ani, diagnosticată cu hernie toracală. Pentru intervenţia chirurgicală în străinătate a primit o donaţie de 29972 lei.

Ion Tiţa-Călin, 4 luni, diagnosticat cu perforaţie între ventricole. Pentru intervenţia chirurgicală în străinătate a primit o donaţie de 29972 lei.

Andreea Gabriela Deacu, 2 ani, diagnosticată cu hipo-acuzie severă. Pentru intervenţia chirurgicală de implant cohelar a primit o donaţie de 7000 euro.

Acatrinei Mircea, Pentru acoperirea cheltuielilor în vederea protezării gambei drepte a primit o donaţie de 15.688,46 lei.

Dumitrache Ionel, a suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori maligne. Pentru intervenţia chirurgicală a primit o donaţie de 5.500 lei.

Boc Costel,a beneficiat de ajutorul Fundaţiei Saturn pentru acoperirea cheltuielilor medicale. Donaţia a avut valoarea de 10.000 euro.

Stelian Constantin Hudiţă, 9 ani este beneficiarul unei donaţii de 300 de lei pentru achiziţionarea de pantofi ortopedici

Andrei Adrian Mincă, 5 ani, diagnosticat cu autism. Pentru asigurarea tratamentului medicamentos a primit o donaţie de 1500 lei.

Diana Leonte, 25 ani, diagnosticată cu hematom epidural stâng, pneumoencefalie, fractură cu înfudare os T stâng, fractură cu înfundare os parietal stâng, fractură fără deplasare os parietal drept, fractură claviculă: intervenţie chirurgicală cranioplastie, pentru refacerea craniului afectat în urma multiplelor leziuni, 5000 lei. http://pentru-diana.blogspot.com/

George Rareş Pascalau, 3 ani, diagnosticat cu leucemie. Pentru intervenţia chirurgicală a primit o donaţie de 1000 lei.

Fundaţia Saturn, campania de recrutare a donatorilor voluntari de sânge

Fundaţia Saturn se implică indirect în proiecte care să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Acest lucru se materializează în prezent într-o campanie de donare de sânge, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie de Sânge Constanţa.

În 2007, datele Ministerului Sănătăţii arătau că centrele regionale de transfuzie sanguină puteau asigura numai 45% din necesarul de sânge şi preparate sangvine.

La sfârşitul anului 2009 se putea asigura până la 75% din necesarul de sânge şi preparate sangvine.

Obiective:

  1. Informarea publicului cu privire la importanţa donării de sînge şi la condiţiile în care o persoană poate deveni donator voluntar
  2. Recrutarea de donatori şi organizarea de colecte de sânge împreună cu Centrul Regional de Transfuzie de Sânge Constanţa

Calendar:

Colaborarea se va desfăşura în perioada februarie – noiembrie 2010

Rolurile asumate de Fundaţia Saturn în cadrul acestui parteneriat sunt următoarele:

  • informarea cu privire la condiţiile în care orice persoană poate deveni donator voluntar de sânge,
  • identificarea donatorilor şi programarea de colecte mobile în condiţii foarte bune;
  • insuflarea unei motivaţii care să transforme donatorul voluntar ocazional în donator conştient de importanţa socială a deciziei sale care să devină o prezenţă obişnuită, la intervale regulate în centrele de transfuzie.

Rezultate:

25.01.2010 Constanţa, colectă mobilă. Fundaţia Saturn a recrutat 30 de donatori voluntari de sânge.

23.03.2010 Cobadin, colectă mobilă. Fundaţia Saturn a recrutat 40 donatori voluntari de sânge.

25.03.2010 Mangalia, colectă mobilă. Fundaţia Saturn a recrutat 100 donatori voluntari de sânge.

14.04.2010 Constanţa, colectă mobilă. Fundaţia Saturn a recrutat 20 donatori voluntari de sânge.

14.06.2010, Constanţa, sponsorizarea evenimentului organizat de Centrul Regional de Transfuzie de Sânge Constanţa cu prilejul Zilei Internaţionale a Donatorului de Sânge

Campania de donare de sânge organizată de către Fundaţia Saturn în baza protocolului de colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Constanţa se înscrie în preocuparea demonstrată şi până acum pentru rezolvarea unor cazuri medicale grave care au atras atenţia noastră. Nu este pentru noi o acţiune care să iasă din aria preocupărilor noastre obişnuite. Am sprijinit cu fonduri până în prezent rezolvarea unor cazuri medicale foarte grave. Multe dintre acestea au avut nevoie de sânge transfuzabil şi astfel am văzut că trebuie să ne implicăm mai mult. Este necesar ca angajamentul nostru să vină şi în întâmpinarea nevoilor instituţiilor medicale. Lipsa de sânge transfuzabil în cantităţi suficiente a devenit un loc comun. Problema pe care o remarcăm cu privire la cei care primesc, pe diferite canale şi cu o frecvenţă cotidiană, informaţii cu privire la insuficientele cantităţi de sânge transfuzabil este amorţeala, lipsa de sensibilitate şi de reacţie. Este o criză despre care oamenii s-au obişnuit să primească zilnic confimări că există, că se perpetuează. Dar nu este o criză care să genereze angajamente spontane ale potenţialilor donatori, nu generează ştiri care să transforme oamenii în eroi anonimi. Aici intervine Fundaţia Saturn. Intermediem transmiterea mesajului dramatic pe care mediul medical îl transmite cu foarte mare îngrijorare, informăm oamenii şi aducem Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Constanţa mai aproape de cei care se arată dispuşi să doneze sânge. Nu ştim cu siguranţă după acţiunea de donare din 25 februarie dar tindem să credem că avem dreptate: secretul succesului unei asemenea campanii stă în contactul direct cu potenţialii donatori. Mesajele intermediate de mass media sunt utile dar nu sunt şi suficiente. Este necesar ca oameni cunoscuţi să discute direct, să îşi amintească unii altora situaţiile în care ei sau apropiaţii lor au beneficiat de servicii medicale care au inclus şi transfuzii de sânge. Vorbim de o decizie care priveşte spaţiul intim al fiecărei persoane. Vorbim despre sânge, cu tot ceea ce acesta înseamnă din punctul de vedere al reprezentărilor şi semnificaţiilor sale, nu numai din punctul de vedere al rolului sângelui transfuzabil ca produs medical cu un rol capital în succesul intervenţiilor din spitale. Succesul acţiunii din 25 februarie credem că a stat şi în faptul că oamenii au avut posibilitatea să se informeze cu uşurinţă, să discute şi să se mobilizeze. Pentru noi a fost emoţionant să remarcăm modul în care oamenii pot accepta să devină eroi anonimi. Ştiu, am mai spus acest lucru. Repet pentru că este adevărat: oricare dintre cei care donează sânge este erou. Se pot salva chiar şi trei vieţi cu sângele donat de o singură persoană. Vi se pare puţin? Nouă nu. Nu avem voie să trecem cu vederea un asemenea gest”, ne-a mărturisit la încheierea primei acţiuni de colectă mobilă un reprezentant al Fundaţiei Saturn.